De strategieën in PriceCast Fuel

Elk product zijn eigen strategie en aandacht

De regel strategie

De regel prijsstrategie zorgt ervoor dat je door middel van een aantal vaste regels de prijs berekent. Eén van deze regels kan bijvoorbeeld zijn dat je een vaste afstand wilt bewaren ten opzichte van je goedkoopste concurrent. (bijv. altijd 3ct hoger). Wanneer PriceCast Fuel een prijswijziging signaleert, wordt er direct gekeken of de huidige prijs nog aan de vaste regels matcht. Wanneer één van de regels niet met de huidige prijs matcht, wordt de prijs automatisch aangepast.

Deze strategie is bijvoorbeeld goed om de prijs altijd met je concurrent te laten matchen zonder dat je hier een handmatig proces voor nodig hebt. Een product waarbij deze strategie vaak wordt ingezet is LPG. Een veelgebruikte strategie is de goedkoopste willen zijn op LPG, omdat afnemers heftiger reageren op prijswijzigingen. Ook het gebruik van de regel strategie op diesel wanneer je veel contractklanten hebt is een perfecte strategie.

De begrensde AI strategie

De begrensde AI prijsstrategie geeft PriceCast de opdracht om elk uur de optimale prijs te berekenen binnen de vooraf ingestelde bandbreedtes. Deze bandbreedtes bestaan uit een maximale en minimale afstand ten opzichte van de goedkoopste concurrent. Binnen deze bandbreedtes berekent het systeem elke uur de optimale prijs. Bovendien wijzigt PriceCast Fuel, indien gewenst, de prijs van 1x per dag tot wel 24x per dag.

In het voorbeeld zie je dat de prijs van het station (de donkerblauwe lijn) binnen de maximale en minimale bandbreedte (oranje vlak) van de goedkoopste concurrent (licht blauwe lijn) beweegt. Afhankelijk van de prijselasticiteit van de klant en historische patronen wordt de prijs berekend en aangepast.

De vrije AI strategie

De Advanced-AI (A-AI) prijsstrategie is de meest geavanceerde strategie binnen PriceCast Fuel. Wanneer het artificieel brein voldoende data heeft verzameld van een dynamische prijs (bijv. door gebruik van R-AI) zorgt deze strategie voor het ultieme speelveld tussen advies- en inkoopprijs. Doordat er geen bandbreedtes worden bepaald voor maximale en minimale afstand tot aan de goedkoopste concurrent kan PriceCast Fuel (nog) beter de optimale prijs berekenen. Nu hoef je alleen nog de performance van je producten en stations te monitoren. Wanneer er een aanpassing/afstelling gewenst is, kan je zelf gemakkelijk het systeem meer op volume of op marge laten sturen.