“Tankstations om ons heen zijn ons nu gaan volgen, zegt dat niet genoeg.

Exclusief interview met Hendrik en Carolien Stadman van Vakgarage Avia Stadman. Zij werken sinds een jaar met PriceCast fuel voor de optimalisatie van hun pricing. Met dit interview gaan we dieper in op de reden waarom ze gestart zijn, waar hun twijfel vooraf zat, hoe PriceCast Fuel nu werkt, hoe het hen verder helpt en uiteraard wat het Hendrik en Carolien oplevert.

Start PriceCast Fuel

Waarom zijn jullie gestart?

Wij hebben bij ons station meerdere bedrijfstakken waarmee wij bezig zijn. Hierdoor moeten wij onze tijd goed verdelen en hebben wij niet de tijd om zelf alle prijzen van onze concurrenten in de gaten te houden. Vroeger reden wij nog wel eens een rondje langs de stations die wij als concurrent zagen om de prijzen in de gaten te houden, maar door PriceCast Fuel hoeft dat nu niet meer. Daarnaast was er bij ons voorheen toch vaak onzekerheid over onze prijsstrategie en wat wij zien is dat nu met PriceCast Fuel, ons gevoel over de prijsstrategie wordt bevestigd door cijfers en data. Dat voelt goed.

Waar twijfelde jullie over bij de start van PriceCast Fuel?

Onze grootste twijfel destijds was of onze klanten het zouden accepteren dat er meerdere prijswijzigingen per dag waren. Ons station zit in het noorden en mensen hier vinden zichzelf vaak heel prijsbewust. Maar sinds wij zijn begonnen met PriceCast Fuel hebben wij nog geen klant gehad die naar binnen is gekomen om te klagen over de prijswijzigingen. Een ander hekelpuntje wat wij hadden was de benodigde data voor PriceCast Fuel. BigBrother adviseert om zeker 13 maanden aan historische data te hebben om van start te gaan met de strategieën die gebruik maken van artificiële intelligentie. Wij hadden dit nog niet beschikbaar dus twijfelde we wel of we hier aan wouden beginnen. Maar wij kennen BigBrother al goed dus het vertrouwen was er zeker en mede daarom zijn we gestart.

"Het systeem laat zien dat wij over de corona maanden, meer dan €5000,- extra marge hebben gedraait"

Hoe werkt PriceCast Fuel?

Wordt de prijs van elk product door PriceCast bepaald?

De pricing van al onze producten gaat via PriceCast Fuel, al gebruiken wij momenteel wel verschillende strategieën op onze brandstoffen. Zo hebben wij een aantal brandstoffen waarbij wij de begrensde AI strategie hanteren en een aantal waarbij wij een vaste korting geven. Wel overwegen wij om de overstap te maken naar de begrensde AI strategie met een aantal brandstoffen waar wij nu nog een vaste korting mee geven. Het is een kwestie van vertrouwen hebben in het systeem en nu we zien dat het systeem werkt is dat er.

Hoe reageren jullie klanten op de prijsveranderingen?

Wanneer er iemand kritisch is over onze prijs dan heeft dat alleen te maken met dat zij de prijs te hoog vinden, niet over de prijswijzigingen die we dagelijks hebben. PriceCast Fuel zorgt er juist voor dat het voor ons makkelijker is om hun opmerkingen te weerleggen en te onderbouwen dat wij real-time prijsconform aan de markt zijn. Daarnaast zie je dat door de aangepaste snelheidslimiet, de corona maanden en de verdere ontwikkelingen, de brandstofmarkt aan het krimpen is, dus vinden wij dat marge dan steeds belangrijker wordt. Wij geloven dat mensen die nu puur op volume focussen, over 5 jaar niet meer bestaan. Marges worden echt steeds belangrijker om te overleven.

Hoe vaak wijzigt de price op het prijzenbord?

Wij krijgen de prijswijzigingen wel mee, maar dat komt door ons kassasysteem. Hoe vaak precies op een dag, dat zouden we niet zeker weten maar we storen ons er in ieder geval niet aan. De prijswijzigingen zijn ook niet met grote sprongen, vaak maar met een paar tiende cent. Af en toe heb je wel eens een uitschieter van bijvoorbeeld 8/10 cent maar we zien dat mensen zich daar niet aan storen. Wij zijn marktconform met onze omgeving en wij vinden zeker dat daar een dynamische prijs bij past.

Al je station overzichtelijk

Stel snel je strategie in

Analyseer je resultaten

Hoe helpt PriceCast Fuel?

Welke impact heeft PriceCast Fuel op jullie werkzaamheden?

De grootste impact die PriceCast Fuel op onze werkzaamheden heeft is dat wij zekerder zijn van onze zaak. Onze onderbuik gevoelens worden vaak bevestigd door het systeem wanneer wij een aanpassing in onze strategie doorvoeren. En wanneer wij niet goed zitten kunnen we altijd contact opnemen met jullie om te kijken hoe we het kunnen verbeteren. Daarnaast bespaart het ons veel tijd omdat het systeem automatisch de concurrenten in de gaten houdt.

Hoe helpt ons tweewekelijks consult over de resultaten jullie?

PriceCast Fuel is een complex systeem omdat er zo veel mee kan, dus wij hebben veel aan jullie consult. Wij voelen ons door het bespreken van de resultaten er ook zeker over dat we op de goede weg zitten. Daarnaast kunnen we ook door jullie toezicht, af en toe iets nieuws proberen, zoals bijvoorbeeld onze zondag korting actie, om te kijken wat voor effect dit heeft op ons station.

Wat levert PriceCast Fuel op?

Hoe heeft PriceCast Fuel jullie geholpen tijdens de corona maanden?

Tijdens de corona periode heeft PriceCast Fuel ons geholpen om onze marges hoog te houden. Toen de liters wegvielen, zijn wij zijn met één druk op de knop, meer op marge gaan sturen. Zo zijn wij op de liters die wij nog hielden meer gaan verdienen. Tankstations om ons heen zijn ons nu gaan volgen, zegt dat niet genoeg.

Wat is het rendement van PriceCast Fuel?

Zoals wij al zeiden, na de val van de liters zijn wij meer marge gaan draaien en daardoor minder geld zijn verloren. Het systeem laat zien dat wij over de corona maanden, meer dan €5000,- extra marge hebben weten te draaien op onze liters. Ondernemers weten over het algemeen niet zo snel of ze het goed doen of niet. Een objectieve analyse maken over de volumes is heel lastig in deze tijden. Je ziet namelijk liters verdwijnen, maar of die daadwerkelijk naar je concurrent gaan is lang niet altijd zeker. Qua prijs vinden wij dat wij nu goed zitten op ons station en verder onderscheiden wij ons met onze service en faciliteiten zoals onze bakery, wasstraat en onze nieuw aangeschafte softijs machine.

Zouden jullie PriceCast Fuel aanbevelen?

Wij zouden het systeem zeker aanbevelen. Voor ons werkt het goed en wij gunnen iedereen zo een goed pricing systeem. Als iedereen hiermee zou starten dan volgen de prijzen elkaar omhoog om zo voor iedereen meer marge te verdienen op basis van data. Zo heb je geen prijsafspraken maar elimineer je wel de irrationele keuzes die soms nog wel eens willen voorkomen bij tankstation exploitanten. Iedereen bepaalt een eigen strategie, hierdoor wordt de prijsbepaling meer een kwestie of je de juiste strategie hanteert voor jouw station, en veel minder focus op wat je concurrenten doen.